*

Świąteczne przepisy...Placek z Makiem dwie możliwości

Utworzono: 2008-12-09 16.37 - Ostatnia aktualizacja: 2008-12-09 16.37

Nikomu nie chce się również piec na święta skoro w każdym sklepie bez problemu można kupić cos słodkiego i pysznego. Osobiście uwielbiam w święta tradycyjnego makowca ale ceny w sklepach są takie ze na dość liczna rodzinę to dość duży koszt a wiadomo samemu się nie chce więc postanowiłam po eksperymentować.
Postanowiłam po eksperymentować i od kilku lat piekę na święta pyszny placek którym się wszyscy zajadają.


Pierwsza możliwość : 1

Składniki:
4 jajka
250 gram Kasi
Mniej niż półtorej szklanki cukru
3 szklanki mąki
Cukier waniliowy
Proszek do pieczenia

Masa makowa:
1 puszka masy makowej (900g)
3 jajka

Wykonanie:

Całą kostkę Kasi rozpuścić na małym ogniu odstawić do lekkiego ostygnięcia. Jajka cukier waniliowy i cukier razem zmiksować, następnie do osobnej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia wymieszać.

Łączenie składników:

Do tego będzie wam potrzebna drewniana łyżka pod żadnym pozorem nie miksować ciasta, delikatnie do jajek i cukru dodawaj make i stopiona Kasie. Łącząc wszystkie składniki drewnianą łyżką.
Ciasto zapewne wydaje się rzadkie i o to chodzi . Rozlać na blaszce.
Przygotować masę makową kupuje zawsze gotowa w puszcze dodaje do niej zmiksowane białko gdzieś z około 2/3 jajek masę rozkładam na cieście dużą łyżeczką od zupy można delikatnie powiecmy podzióbać z ciastem

Albo tak ja to zrobiłam na załączonym obrazku zrobić dodatkowe ciasto tylko mniejsze o połowę..

Całość piekę około 50/60 minut zależy nakłuwam patyczkiem i tyle… w temperaturze około 180/200stopni

Druga możliwość 2

Składniki:

Ciasto:
250 g Kasi
400 g mąki
150 g cukru
2 jajka
1 jajko rozkłócone

Masa makowa:
1 puszka masy makowej (900g)
2 jajka
140 g cukru pudru
2 łyżki kaszy mannej

Wykonanie:
Do miski włóż mąkę, cukier, jajka i miękką Kasię. Wszystko wymieszaj mikserem (lub ręcznie) przełóż na obsypany mąką stół. Szybko zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj na grubość około 1/2 cm. Wytnij z ciasta prostokąt (wiadomo że nie zawsze tak się da więc jeżeli się nie uda to po prostu łaczy się ciasto układając na blaszce ) wielkości formy i włóż je do niej, lekko ponakłuwaj widelcem. Masę makową wyłóż z puszki do miski. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Żółtka i kaszę dodaj do maku i wymieszaj mikserem. Masę makową wymieszaj delikatnie z pianą z białek. Masę przełóż na ciasto. Resztę ciasta powtórnie zagnieć, rozwałkuj i pokrój w plasterki. Plasterki połóż na masie makowej i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Piecz w 180st.C. przez około 40 min.


zgłoś nadużycie
Komentarze
basia_nawrocka basia_nawrocka
ciasto kruche z gotową masą makową Dodane

czy spód ciasta podpiekamy

Renia Renia
Dodane

właśnie to samo ciasto piekę w piekarniku i wygląda smakowicie, ciekawa jestem jak smakuje? Dzięki za pomysł bo niewiedziałam co zrobić z gotową masą makową. Przyjeżdża do mnie koleżanka więc jak znalazł.
Jeszcze raz dzięki!

viderika28 viderika28
:) Dodane

Zapomniałam że ten przepis tu wcisnęłam.... milusio że ktoś tego próbuje....

ema ema
ciaqsto Dodane

niestety mak popekal

Wioletta Wioletta
PRÓBA GENERALNA Dodane

Właśnie ciasto wjechało do piekarnika. Trochę to zmodyfikowałam, bo dodałam do smaku jeszcze aromat do ciast, a ciasto schłodziłam 30 min w zamrażalniku. Zobaczymy co wyjdzie. Napiszę później

as as
pytanie:) Dodane

czesc dziewczyny ile dajecie proszku do pieczenia, caly? duzy czy maly?:) dzieki za odpowiedz, pozdrawiam:)

viderika28 viderika28
:) Dodane

mały proszek do pieczenia....

Gosposia Gosposia
Gosposia :) Dodane

Robilam dwa razy wersje 1, wyroslo super, smakowalo jeszcze lepeij tylko troche suche, wiec drugim razem radze dac pol szklanki wody do masy makowej, drugim razem wyszlo super, dodalam tez garsc orzechow i garsc rodzynek. Pycha polecam!

viderika28 viderika28
:) Dodane

To się cieszę :)

Dodaj swój komentarz: