*

Wielkanocne przepisy - kilka sposobów na białą kiełbasę

Utworzono: 2009-03-31 08.45 - Ostatnia aktualizacja: 2009-03-31 08.45

Biała kiełbasa zapiekana

Najpierw kiełbasę musimy podgotować na małym ogniu przez około 15 minut. Później kiełbasę wyjmujemy z wody i osuszamy. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem (rodzaj według uznania – smalec lub margaryna) układamy w nim podgotowaną kiełbasę. Posypujemy grubo zmielonym pieprzem, papryką i odrobiną majeranku. Jeśli lubimy – układamy grube plastry świeżego czosnku. Naczynie przykrywamy i całość pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.

Biała kiełbasa parzona

Na początku przygotowujemy bazę do parzenia kiełbasy – do wody dodajemy pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, grubo tuczony pieprz, dwie małe papryczki chilli oraz tłuszcz (najlepiej smalec, ale można zastąpić go margaryną albo olejem). Po zagotowaniu dodajemy białą kiełbasę. Na małym ogniu parzymy około 30-35 minut.

Biała kiełbasa podpiekana z cebulą

Białą kiełbasę lekko nacinamy w dużych odstępach i smażymy aż do zarumienienia. Przekładamy ją do żaroodpornego naczynia, a na patelni po smażeniu kiełbasy zrumieniamy około pół kilograma cebuli z dodatkiem przypraw – sól, pieprz ziołowy, łyżeczka cukru. Cebulą przykrywamy kiełbasę. Podpiekamy pod przykryciem w piekarniku. Można podawać na gorąco jak i na zimno.

Biała kiełbasa w warzywach
Przepis podobny do poprzedniego, z tą różnicą, że po zrumienieniu cebuli, dodajemy do niej obrane ze skórki pomidory i paprykę, a także cukinię. Całość zalewamy szklanką bulionu i krótko dusimy. Potem wszystko przelewamy na przygotowaną w żaroodpornym naczyniu białą kiełbasę i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 15-20 minut.

Biała kiełbasa duszona w sosie musztardowym

5 łyżek ostrej musztardy mieszamy w wodzie z majerankiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, cały pieprz, 4 ząbki czosnku. Po zagotowaniu dodajemy białą kiełbasę i dusimy ok. 30 minut.

zgłoś nadużycie
Komentarze
Jarek Jarek
Wszystko ok Dodane

Bardzo dobry przepis

Jolanta Jolanta
Biała kiełbasa Dodane

Dobrze jednak do tych przepisów wykorzystać samodzielnie zrobioną białą kiełbasę. Jej zrobienie nie jest takie trudne np http://www.tipy.pl/artykul_7390,jak-zrobic-biala-kielbase.html - jeden z prostszych przepisów a mamy pewność że mięsa w kiełbasie jest sto procent a nie maksymalnie 84 (w kiełbasie z Sokołowa) - kiełbasy innych marek mają go zdecydowanie mniej, nawet 45%.

Dodaj swój komentarz: